Pevnost poznání

Olomoucká Pevnost poznání aneb Zengrovka opět v terénu

0 Comments

Ve čtvrtek dne 3. února 2022 se studenti vybraných 3. a 4. ročníků naší školy zúčastnili v doprovodu učitelů projektového dne do Pevnosti poznání v Olomouci v rámci projektu OKAP. Konkrétní čas a místo srazu nebylo předem určeno, neboť každý mohl do vlaku, který nás dopravil do již zmíněného města na Hané, nastoupit na jakémkoliv nádraží. Po příjezdu jsme absolvovali poměrně dlouhou chůzi pěšky, ale bylo slunečno, a tak to nikomu nevadilo.

Pestrý program

Samotná akce proběhla v areálu Korunní pevnůstky a nabídnuty byly celkem 4 expozice:

Do historie!
Živá voda
Světlo a tma
Rozum v hrsti

V první zmíněné expozici jsme si mohli vyzkoušet historické uniformy a dozvědět se něco z historie olomoucké pevnosti, tedy i to, že zde bylo umístěno dělostřelectvo. Figurují zde také postavy Marie Terezie a František Josef I. Celá expozice se nese v duchu 18. století, které je známo jako velmi bouřlivé období – nejen válečně, významně se rozvíjelo např. zdravotnictví, balistika, kartografie či stavebnictví.

Jak možná název napovídá, další expozice nás uvede do tajů podvodního života. Vyzkoušeli jsme si práci s mikroskopy, pod kterými jsme mohli pozorovat vodní řasy, části těl živočichů jako jepice, pošvatky či muchnice. K vidění byla i akvária, ve kterých se nacházely ryby a jiní živočichové. Nemilé překvapení nastalo při zjištění, že v teráriích došlo k úhynům kobylek. Názorným příkladem byl vysvětlen koloběh vody a problematika správnosti map.

Světlo a tma, dva protichůdné pojmy, ale co to je a jak to popsat? Na tyto otázky nacházíme odpověď ve stejnojmenné expozici, která nabízí velké množství zábavných ukázek, např. lom světla přes různé materiály, vytváření elektrického proudu a následné rozsvícení žárovek, ultrafialové (UV) záření a jeho využití a možné hrozby, termokamery a další…

Rozhodně nejpopulárnější však byla expozice Rozum v hrsti. Kdo by si nechtěl vyzkoušet své logické uvažování? K ověření posloužilo spousta her jako piškvorky, šachy atd. Atraktivní byla i dráha, která přepravila míček z bodu A do bodu B. Mohli jsme si i dokonce zkontrolovat, zda netrpíme nějakou oční vadou. Přístroj na snímcích ukazoval, jak vypadá problém se sníženým viděním barev, zákaly a rozdvojené vidění.

Vzhledem k tomu, že po prohlídce expozic Pevnosti poznání zbývalo do odjezdu ještě dost času, studenti se rozešli, někteří si prohlédli město a památky, jiní si zašli na dobré jídlo. Výlet byl hodnocen velmi kladně a vydařeně.

Autor: Petr Šamárek

Zdroje:

https://www.pevnostpoznani.cz/

Výlet za poznáním rozumu a živé vody

Žáci 3. a 4. ročníků Střední průmyslové školy v Ostravě-Vítkovicích se zúčastnili v rámci projektu OKAP, projektového dne Výjezd science centrum – Pevnosti poznání v Olomouci. Výlet se uskutečnil dne 3. 2. 2022 od 7 hodin ráno, vlakem do Olomouce na hlavní nádraží a následně pěšky k Pevnosti poznání.

Po vstupu do Pevnosti poznání dostal každý žák svou vstupenku a měl možnost si prohlédnout patra budovy s určitým tématem. První expozice nesla název DO HISTORIE!, zde se žáci dozvěděli něco o samotné pevnosti a její historii. V expozici se nachází i dobové kostýmy, které si mohli vyzkoušet. Pak následovala expozice ŽIVÁ VODA, kde se žáci seznámili se životem vodních živočichů, kteří žijí v jádru řeky, a mohli je spatřit pod mikroskopem. Jsou zde i sochy v nadživotní velikosti tvorů žijících v řece, nerostů a rostlin.

Žáky nejvíce upoutala expozice ROZUM V HRSTI, kde si mohli vyzkoušet logické úkoly i zapeklité hlavolamy a šifry. Největším lákadlem byl tzv. gyroskop, který se používá i na Mezinárodní vesmírné stanici. 

Další lákavá a zajímavá expozice měla název SVĚTLO A TMA. Zde žáci zjistili, jak vzniká světlo i podstatu světelného záření.                                                  

Po poznání všech těchto expozic si všichni mohli prohlédnout krásy Olomouce a jejích památek. Hladký průběh výletu se zakončil ve 13:00 odjezdem z nádraží zpět do svých domovů.

Autor: Vendula Minarčíková