V říjnu došlo k ukončení projektu Otvíráme se Evropě 2022-1-CZ01-KA122-VET-000072498. Prvním cílem projektu bylo seznámit žáky s pracovním životem v sousedním Polsku, což se naplnilo i přes mnohé obtíže. Druhým cílem bylo rozvíjet znalosti anglického jazyka u vyučujících odborných předmětů. I zde bylo dosaženo úspěchu, když vyučující ve větší míře zařazují výuku metodou CLIL ve svých hodinách.

Jedním z úkolů držitele projektu je také prezentace výstupů směrem k učitelům, žákům školy a veřejnosti. V rámci této diseminace jsme publikovali článek o projektu na webu idnes.cz a v rámci aktivity Erasmus Days. Tato akce na podporu projektů EU se konala na škole ve středu 11.10.2023. Cílem zapojených žáků bylo představit zahraniční stáž a motivovat žáky k účasti na mezinárodních projektech. Účastníci si ve skupinách připravili prezentace, které následně představili žákům celé školy. Prezentující formulovali svá očekávání před odjezdem do Krakova a postupně odkrývali skutečné zážitky. Popisovali své nově nabyté zkušenosti na pracovním poli, práci s novými technologiemi a neposlední řadě také problémy, se kterými se během stáže potýkali. Vzhledem k tomu, že se jednalo třítýdenní pobyt mimo rodinu, přínosy stáže shledali také v osobnostním/osobním rozvoji. Fotografiemi představili výlet do zábavního parku Energyladia a koncentračního tábora Osvětim.

Ačkoli projekt provázelo několik problémů, vše se podařilo zdárně vyřešit a projekt hodnotíme jako úspěšnou aktivitu pro žáky i pedagogické pracovníky naší školy.