Erasmus+ Sevilla

Erasmus Španělsko

0 Comments

Střední průmyslová škola, Ostrava-Vítkovice, po našem Zengrovka, získala grant v projektu Erasmus+ s číslem 2023-1-CZ01-KA122-VET-000118847. Jedním z cílů tohoto projektu, hrazeného z prostředků Evropské unie, je umožnit žákům třetího ročníku získat zahraniční pracovní zkušenosti. V tomto projektu jsme vyjeli s obory Strojírenství, Ekonomika a Mechatronik. Všech 20 žáků našlo uplatnění ve firmách, autoservisu a hotelech. Celý pobyt trval tři týdny a pro mnohé byl v mnoha ohledech výjimečný.

Jak říkají sami účastníci díky Erasmu jsme získali spoustu pracovních zkušeností, zažili jsme jedinečnou španělskou kulturu, poznali nádherné historické město Sevilla, pocítili jsme teplo jihovýchodní zimy a zaplavali jsme si v Atlantickém oceánu. Program Erasmus+ můžeme budoucím zájemcům jedinědoporučit. 

Náš pobyt byl moc zajímavý, nejen z pohledu turistů, ale i po pracovní stránce v autoservisu. Od prvních chvil nám bylo jasné, že nás lidé okolo přijali velice dobře. Jazyková bariéra se po chvíli úplně vytratila a my měli z každého dne vpráci dobrý pocit, říká jeden z účastníků.

A další dodává místní kultura a přívětiví lidé jsou jedny z mnoha důvodů, proč bychom se do Španělska v budoucnu moc rádi vrátili. Obavy z neznalosti jazyka brzy opadly, a ukázalo se, že není problém v práci fungovat i bez něj. Pracovní morálka Španělů nám potvrdila, že známé pořekadlo, zlaté české ručičky” stále platí.

Celý pobyt se vydařil a mnozí jsme odjížděli z tohoto místa se slzou v oku. Stáž žáků není jediným cílem tohoto projektu. Návaznými aktivitami je stínovaní ve školách a jazykové kurzy učitelů odborných předmětů. Škola bude usilovat o zisk grantů i v dalších letech, aby podpořila možnosti získávání zahraničních zkušeností svých žáků i v budoucnosti.